Veelgestelde vragen (FAQ) over digitaal parkeerrecht

Laatst bijgewerkt: 22/05/2025

Parkeerrecht

Wat is een 'mijn auto'?

Aan 'mijn auto' wordt een lang parkeerrecht toegekend. Dit is interessant als je over een eigen wagen beschikt, een vaste chauffeur hebt of voor langere tijd van één voertuig gebruikt maakt om je te laten vervoeren. Dit lang recht blijft bestaan tot je het zelf wenst te veranderen. In principe blijft dit bestaan zolang je parkeerkaart voor personen met een handicap geldig is.

Wat is een 'andere auto'?

Aan 'andere auto' hangt een kort parkeerrecht. Dit is bedoeld voor personen die soms of dikwijls gebruik maken van verschillende chauffeurs om zich te laten vervoeren. Je kan zonder limiet korte rechten afsluiten, maar natuurlijk slechts één tegelijkertijd. Een kort recht heeft een beperkte looptijd van 24 uur (maar je kan dit ook vroeger stopzetten).

Wat dient er te gebeuren indien ik 2 regelmatige chauffeurs heb, met dus 2 verschillende voertuigen?

Als je twee regelmatige chauffeurs hebt, dan kan je één het 'mijn auto'-parkeerrecht toekennen en afwisselen met een 'andere auto' als de andere chauffeur je vervoert. Maak je voor een langere periode gebruik van één chauffeur en daarna een langere periode de andere chauffeur, dan kan je uiteraard de nummerplaat van 'mijn auto' wijzigen.

Ik heb 'mijn auto' maar gebruik toch voor even een ander voertuig

Ook al heb je een lang recht via 'mijn auto', je kan steeds een kort recht aangaan voor een 'andere auto'. Je lang recht wordt dan tijdelijk gepauzeerd voor de tijd dat je het kort recht gebruikt, er kan maar één parkeerrecht tegelijkertijd actief zijn. Wanneer je het kort recht stopt, of het verloopt, dan wordt 'mijn auto' automatisch terug actief. Je hoeft hiervoor dus niets te doen.

Vervalt het parkeerrecht automatisch wanneer de parkeerkaart niet langer geldig is?

Ja, we checken op regelmatige basis alle nog geldige parkeerkaarten. Daar kan een minimale vertraging opzitten, maar het parkeerrecht wordt automatisch stopgezet.

Moet de parkeerkaart nog in de auto liggen indien de auto geparkeerd staat en de nummerplaat digitaal geregistreerd werd? 

De kaart moet altijd aan de voorzijde van het voertuig gelegd worden, zodat de voorkant van de kaart zichtbaar is voor controle.

 

Registratie

Mijn kaart is levenslang geldig. Moet ik dan ook maar 1 keer een registratie doen voor de rest van mijn leven? 

In principe wel. Je krijgt de mogelijkheid om gebruik te maken van het systeem zolang je parkeerkaart geldig is. Je account is gekoppeld aan de geldigheidsduur van je kaart.

Je registreert eigenlijk je nummerplaat. Is je kaart levenslang geldig en rijd je heel je leven met dezelfde nummerplaat, dan hoef je inderdaad slechts één keer je nummerplaat te registreren als een lang parkeerrecht. 

Verander je van wagen en van nummerplaat, dan kan je uiteraard het lang parkeerrecht koppelen aan je nieuwe nummerplaat. 

Moet ik mijn parkeerkaart registreren in de app als ik deze sowieso in de auto leg?

Als de gemeente waar je parkeert op een digitale manier het parkeerrecht controleert, dan is het nodig om de app handyPark te gebruiken. Zo ontstaat er geen misverstand bij een controle. Opgelet: controleer op de website van handyPark welke steden en gemeenten deelnemen aan handyPark. 

Wat als ik mijn parkeerkaart verlies en een duplicaat aanvraag? Moet ik het duplicaat dan opnieuw registreren?

Ja. Een duplicaat heeft een ander nummer dan je originele parkeerkaart. Je moet deze nieuwe parkeerkaart dus zelf opnieuw activeren in de handyPark-app. 

Krijg ik indien nodig een herinnering als ik mijn registratie moet vernieuwen? 

Je registratie vernieuwen is niet nodig. Eenmaal een eerste keer ingelogd ben je gekend in de applicatie. Je hoeft alleen nog maar nummerplaten te activeren.

Hoe snel wordt de wijziging van nummerplaat geregistreerd? Zal dit onmiddellijk gebeuren?

De wijziging van een nummerplaat en het bijbehorende parkeerrecht worden onmiddellijk aangepast.

Hoe lang duurt het om een nieuwe nummerplaat toe te voegen en welke informatie heb ik nodig (niet iedereen heeft alle benodigde papieren in zijn auto)?

Je kan een nummerplaat toevoegen via de webapplicatie, de app of het loket in je gemeente. 

Voor een eerste gebruik van de webapplicatie of de app moet je je aanmelden via eID/Itsme

In de app heb je daarna de keuze om je volgende aanmeldingen te laten verlopen via een eigen code, vingerafdruk… (afhankelijk van je smartphone).

Maak je geen gebruik van de webapplicatie of de app, dan kan je terecht bij het loket van een gemeente die van het systeem gebruik maakt. (Dit hoeft dus niet je eigen gemeente te zijn). 

Voor eID en aan het gemeenteloket heb je je identiteitskaart nodig. In alle gevallen dien je ook het nummer van je parkeerkaart bij de hand te hebben.

Je kan in principe ook telefonisch bij je gemeente terecht. Daarvoor heb je de unieke code nodig die je in de webapplicatie of de app vindt bij 'Mijn Profiel'. Je moet hiervoor wel een eerste keer aanmelden via eID/Itsme.

Verder zijn er geen documenten nodig.

Hoe zal men de identiteit van de houder van de kaart tijdens de registratie controleren?

Bij een eerste registratie vragen we je om aan te melden via eID/Itsme en meteen ook het nummer van je parkeerkaart op te geven. Op basis daarvan creëren we een versleutelde identificatie. Als iemand anders dan jij zich probeert aan te melden met het nummer van jouw parkeerkaart, dan zal dit niet lukken en kunnen er ook geen onterechte parkeerrechten worden afgesloten.

Heeft iemand jouw nummer van parkeerkaart al misbruikt voordat je een eerste keer hebt aangemeld, dan zal je ook geen toegang krijgen tot de applicatie. Ben je wel de rechtmatige houder van de kaart, dan kan je dit via het gemeenteloket laten rechtzetten. Je moet hiervoor wel de nodige bewijsdocumenten meebrengen die aantonen dat de kaart aan jou werd uitgereikt.

Staat het registratiesysteem niet haaks op de wetgeving die bepaalt dat een parkeerkaart voor personen met een handicap persoonsgebonden is en niet voertuig-gebonden?

Integendeel, het is complementair. Het systeem zorgt er namelijk voor dat er een link wordt gelegd tussen de wetgeving die bepaalt dat de kaart persoonsgebonden is en de lokale retributiereglementen die bepalen onder welke voorwaarden er een parkeerrecht kan worden verworven (in casu op basis van een nummerplaat). 

Hoe kan ik als ouder de parkeerkaart van mijn kind registeren via de app?

Je kan je eigen Itsme of identiteitskaart hiervoor gebruiken, in combinatie met het parkeerkaartnummer van je kind. 

Hoe kan een gemeente/stad zich aansluiten bij handyPark?

Alle informatie over hoe steden en gemeenten zich kunnen aansluiten is te vinden op de website van het VVSG en het UCVW.

 

Praktisch 

Moet ik betalen voor het gebruik van het systeem?

Nee, het gebruik van de webapplicatie en de app zijn gratis.

In welke talen worden de webapplicatie en de app aangeboden?

Zowel de webapplicatie als de app zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Werkt dit systeem ook voor buitenlandse parkeerkaarten? 

Ja, zowel in de webapplicatie als in de app kan je een landcode selecteren en vervolgens je gsm-nummer ingeven. Je ontvangt dan een inlogcode waarmee je toegang krijgt tot de webapplicatie of de app. Je kan dan je kaartnummer opgeven om daarna je nummerplaat te registreren. Op basis van een buitenlandse parkeerkaart kan je alleen een kort parkeerrecht afsluiten.

Kan ik de applicatie ook in andere Europese landen gebruiken, bijvoorbeeld in Frankrijk of Nederland? 

Nee, het parkeerrecht op basis van je nummerplaat is alleen geldig in de deelnemende Belgische steden en gemeenten. In de applicatie kan je zien welke steden en gemeenten het digitale recht via handyPark erkennen.

Als sommige steden hun eigen systeem willen invoeren, heb ik dan nog steeds meerdere aanvragen nodig of moet ik me op verschillende plaatsen registreren?

Het is de bedoeling dat de eigen systemen van steden en gemeenten zullen verdwijnen en dat deze applicatie de enige wordt waarmee je een digitaal parkeerrecht voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap kan aanmaken. De voorwaarde voor steden en gemeenten om deel te nemen is dat ze binnen het jaar na aansluiting hun eigen systeem stopzetten. Je vindt een lijst van deelnemende steden en gemeenten in de app. Als de stad/gemeente waar jij wilt parkeren er niet tussenstaat, dan raadpleeg je best het parkeerbeleid van die gemeente zelf. 

Wat indien men vergeet de nummerplaat van het voertuig waarmee men zich verplaatst aan te passen, en men beboet wordt? Kan dit achteraf nog rechtgezet worden?

Dit is afhankelijk van het annuleringsbeleid van de gemeente waar je de parkeerheffing hebt gekregen.

Welke steden en gemeenten nemen deel?

De meest recente lijst kan je vinden in de app zelf, of op de website van handyPark

Hoe kan ik mijn stad/gemeente overtuigen om deel te nemen?

Je contacteert hiervoor best de schepen van mobiliteit in jouw stad of gemeente

Hoe weet ik of een gemeente scancars gebruikt in combinatie met handyPark of een eigen systeem?

Om te weten welke steden en gemeenten deelnemen aan handyPark en scancars gebruiken, kan je het parkeerbeleid van elke deelnemende gemeente bekijken in de app. Als de stad/gemeente hier niet instaat, dan moet je het parkeerbeleid van die stad/gemeente zelf raadplegen. 

Als ik toch een onterechte boete krijg, bij wie meld ik dat dan?

Bij de gemeente/stad zelf, of rechtstreeks bij de politie.

 

Toegang

Hoe zit het met mensen die geen smartphone of internettoegang hebben? Kunnen ze een boete krijgen indien ze geen digitaal parkeerrecht hebben?

Voor die personen, die niet digitaal zijn, wordt er in zoveel mogelijk steden en gemeenten ook dienstverlening voorzien via een loket van de gemeente. Hier kan een medewerker de aanmelding en registratie van de nummerplaat voor hen doen. 
Of je al dan niet een parkeerheffing krijgt, hangt af van het reglement in de gemeente. In sommige gemeenten is parkeren voor personen met een handicap betalend, maar krijg je een vrijstelling of een voordelig parkeertarief wanneer je een digitaal recht hebt. 

Daarom, raadpleeg zeker het reglement van de gemeente waar je wenst te parkeren om te zien wat er kan en mag met het digitale parkeerrecht.

Voor mensen die een smartphone hebben, maar geen onbeperkt mobiel internet, zullen zij moeten betalen voor internet om een nieuwe nummerplaat te koppelen?

Dit staat los van de webapplicatie of de app maar heeft te maken met het contract met de telecomprovider (Proximus, Base, Orange…). Je kan via je computer thuis ook altijd in de webapplicatie een nummerplaat registreren, of via het fysieke loket in de gemeente.

Wat als mijn gsm kapot is? Kan ik dan met de app op een andere gsm makkelijk de nodige aanpassingen doen?

Ja dat kan. Je account is niet toestel gebonden. Indien je op je oude gsm gebruik maakt van een code, vingerafdruk... zal je dit op je nieuwe gsm opnieuw moeten instellen. Vooraleer je dit kan doen, zal je de eerste keer terug moeten aanmelden via eID/Itsme.

Is de app aangepast voor slechtziende en blinde personen?

Zowel de website als de app van handyPark kunnen volledig gebruikt worden met een voorleesfunctie. De app is ook zo ontwikkeld dat het een lettergrootte van 200% ondersteunt op smartphones en toch nog voldoende informatie weergeeft op het scherm. Ten slotte zijn zowel de website als de app beschikbaar in een lichte en donkere modus. Je kan dit aanpassen in de tab ‘Mijn App’. 

 

Technisch

Wat als de app eventjes kapot is? Is er dan een telefoonnummer waar ik naar kan bellen? 

Het eerste aanspreekpunt is het loket van de deelnemende gemeente.

Wat als de app niet meer werkt doordat mijn eigen smartphone geen nieuwe updates meer kan uitvoeren? Kan een niet-geüpdatete versie van de app dan altijd gebruikt blijven worden? 

Het is mogelijk dat een niet-geüpdatete versie van de app nog kan gebruikt worden. Het risico bestaat erin dat je beveiligingsproblemen kan krijgen doordat je smartphone geen nieuwe updates meer kan uitvoeren. 

Welke gegevens houdt de app over mij bij?

Via eID en Itsme wordt je rijkregisternummer opgevraagd om een uniek account te creëren. Dit rijksregisternummer wordt onomkeerbaar versleuteld en omgezet in een user ID in de applicatie. Je bent dus als gebruiker niet identificeerbaar. Daarnaast houden we uiteraard wel je parkeerkaartnummer en de nummerplaten van de toegevoegde auto's bij. 

Wie moet ik contacteren bij technische problemen?

Als je blijvende technische problemen hebt met de app, dan meld je dit best via handypark@antwerpen.be  

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven