Nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer

Laatst bijgewerkt: 8/07/2023

Wat is een nationale verminderingskaart?

Met de nationale verminderingskaart reis je gratis met de bus, metro en tram (gewone verbindingen) van de drie regionale vervoermaatschappijen: MIVB, TEC en De Lijn. Ook de trein (NMBS) is gratis zolang je binnen België en in tweede klasse reist. 

De kaart is persoonlijk: enkel jij mag de kaart gebruiken.

Wat zijn de voorwaarden?

Je hebt recht op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer als je blind of slechtziend bent (verminderd gezichtsvermogen van minstens 90%).

Een aanvraag indienen

Ben je erkend als volledig blind? 

Contacteer ons via het contactformulier om je verminderingskaart aan te vragen. Je hoeft enkel je rijksregisternummer door te geven. 

Ben je nog niet erkend als volledig blind? 

Log in op het digitale loket My Handicap. Lukt dit niet of heb je hulp nodig? Bekijk dan de handleiding van My Handicap

Je kunt een aanvraag indienen via het tabblad 'Mijn dossier'. Je krijgt meteen een overzicht van de producten (tegemoetkomingen of andere vormen van ondersteuning) die je kunt aanvragen. Als je op 'verminderingskaart voor het openbaar vervoer (slechtzienden) aanvragen’ klikt, open je een aanvraagformulier. Vul zeker alle verplichte velden in. De aanvraag komt elektronisch bij ons terecht. 

Bezorg ons ook een oogattest via het contactformulier

Hoe lang is de nationale verminderingskaart geldig?

In de meeste gevallen is de verminderingskaart levenslang geldig. Als dat niet het geval is, staat er een vervaldatum op je kaart. Bij overlijden moet de kaart aan ons worden terugbezorgd op dit adres: 

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid 
Directie-generaal Personen met een handicap 
Kruidtuinlaan 50 bus 150 
1000 Brussel 

Opgelet! Wanneer je kaart (bijna) vervallen is, of bij verlies, diefstal of beschadiging, kun je bij ons een nieuwe kaart aanvragen via het contactformulier

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven