Voorwaarden voor erkenning

Laatst bijgewerkt: 8/07/2023

Makkelijk te lezen versie

Voordat je recht hebt op een tegemoetkoming of een andere vorm van ondersteuning, moeten we je handicap erkennen en nagaan of je voldoet aan de voorwaarden.

Attest erkenning van de handicap

Je kunt bij ons terecht voor de erkenning van je handicap. Je krijgt dan een attest waarmee je onder bepaalde voorwaarden recht hebt op sociale voordelen bij ons en/of bij andere organisaties.

Tegemoetkomingen

Als we je handicap erkennen en je aan de voorwaarden voldoet, krijg je van ons een tegemoetkoming die maandelijks uitbetaald wordt op je rekening. 

Dit zijn de voorwaarden: 

  • Je bent tussen 18 en 65 jaar en kunt door je handicap niet werken. Of je werkt wel, maar je verdienvermogen is beperkt tot 1/3de van wat iemand zonder handicap op de gewone arbeidsmarkt kan verdienen. Dan heb je misschien recht op een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)
  • Je bent tussen 18 en 65 jaar en je vindt het moeilijk om dagelijkse activiteiten uit te voeren zoals koken, eten, wassen, poetsen … Dan heb je misschien recht op een integratietegemoetkoming (IT)
  • Voor het berekenen van de tegemoetkoming houden we onder andere rekening met je inkomsten: die mogen niet boven een bepaalde grens liggen. 

Opgelet! Een tegemoetkoming is niet hetzelfde als een invaliditeitsuitkering of een uitkering die je krijgt als je een handicap hebt door een beroepsziekte of arbeidsongeval. Als je arbeidsongeschikt bent, krijg je van het RIZIV een invaliditeitsuitkering.

Parkeerkaart en verminderingskaart openbaar vervoer

Heb je door je handicap moeilijkheden om je te verplaatsen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Voor blinden en slechtzienden is er ook een verminderingskaart voor het openbaar vervoer.

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven