Verandering van persoonlijke situatie

Laatst bijgewerkt: 7/07/2023

Wijzigingen in je persoonlijke situatie (bv. inkomen, adres, gezin …) kunnen gevolgen hebben voor je tegemoetkoming of andere voordelen.  

Als je inkomen wijzigt, moet je ons dat binnen de drie maanden laten weten. Zo kunnen we de beslissingstermijn beperken. Het kan zijn dat je nieuwe tegemoetkoming lager is dan je oude, waardoor je het verschil terug moet betalen. Dat heet een terugvordering.  

Wil je een inschatting maken van het verschil, dan kun je een simulatie aanvragen via ons contactformulier of door langs te komen op een zitdag van onze maatschappelijk assistenten. Hiervoor hebben we jouw inkomstengegevens nodig en die van je eventuele huisgenoten (geen bloedverwanten).  

Wijzigt je dagbedrag door de wijziging van je persoonlijke situatie, dan moeten we het nieuwe dagbedrag weten. Als je dagbedrag niet wijzigt, hebben we de inkomstengegevens van de laatste twee jaar nodig.

Welke wijzigingen moet je doorgeven?

Deze wijzigingen moet je altijd doorgeven binnen de drie maanden: 

Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je fraude pleegt.

Hoe kun je fraude voorkomen?

Er is sprake van fraude als je onterecht een tegemoetkoming of andere voordelen krijgt, of als je tegemoetkoming te hoog is.

Je pleegt ook fraude als je ons onjuiste informatie geeft of wijzigingen aan je situatie niet doorgeeft. 

Weet je niet welke informatie je moet doorgeven? Contacteer ons, dan helpen we je verder.

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven