Verminderingskaart voor het openbaar vervoer

Wat is een verminderingskaart op het openbaar vervoer?

Met deze kaart reis je gratis met de bus, metro en tram (gewone verbindingen) van de drie regionale vervoermaatschappijen: MIVB, TEC en De Lijn. Ook de trein (NMBS) is gratis zolang je binnen België en in 2de klasse reist. De kaart is persoonlijk: enkel jij mag de kaart dus gebruiken.

Wat zijn de voorwaarden?

Je hebt recht op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer als je blind of slechtziend bent (blijvende invaliditeit van minstens 90%).

Hoe vraag ik een verminderingskaart op het openbaar vervoer aan?

Hebben we je al erkend als volledig blind?

Contacteer ons via het contactformulier om je verminderingskaart aan te vragen.

Het volstaat om je Rijksregisternummer door te geven.

Wij hebben je nog niet erkend als volledig blind?

Klik op de blauwe knop rechts op deze pagina ‘My Handicap voor burgers’.

Log in met je elektronische identiteitskaart en kaartlezer

of

via de app Itsme.

In het tabblad ‘Mijn dossier’ klik je op 'Ik kan een verminderingskaart voor het openbaar vervoer voor slechtzienden vragen'.

Beantwoord de vragenlijst die peilt naar enkele administratieve gegevens (zoals je contactgegevens, de naam van je arts, ...).

Bezorg ons een oogattest via het contactformulier.

Hoe lang is mijn verminderingskaart op het openbaar vervoer geldig?

In principe is de verminderingskaart levenslang geldig. Bij overlijden moet de verminderingskaart naar ons teruggestuurd worden.

xxx

Het kan echter zijn dat je kaart niet levenslang geldig is omdat je handicap maar voor een bepaalde periode erkend is. In dat geval staat er een vervaldatum vermeld op je kaart. Wanneer je kaart (bijna) vervallen is, of bij verlies, diefstal of beschadiging, kun je bij ons een nieuwe kaart aanvragen via het contactformulier.