Pakkans voor misbruik parkeerkaarten verhoogt dankzij app

12 november 2018

Een parkeerkaart voor personen met een handicap is een gegeerd goed. Dankzij deze blauwe kaart kan de persoon met een handicap (en zijn begeleiders) dicht bij zijn bestemming parkeren. Zo kan hij ondanks een motorische of mentale beperking toch deelnemen nemen aan het sociale leven, boodschappen doen of naar de dokter gaan. Helaas gebeurt het nog te vaak dat de beschikbare blauwe parkeerplaatsen ingenomen zijn door iemand die misbruik maakt van een parkeerkaart.

Om dat misbruik tegen te gaan, lanceerde staatssecretaris Zuhal Demir in juli een app voor de controle van parkeerkaarten voor personen met een handicap. De app werd de afgelopen 3 maanden uitvoerig getest in Antwerpen, Kortrijk, Namen en Koekelberg. Ruim 16.000 parkeerkaarten werden gecontroleerd op hun geldigheid. Meer dan 12% bleek ongeldig. De overtreders kregen een geldboete van 116 euro en de vervallen parkeerkaarten werden vernietigd.

De staatssecretaris stelt de app nu ter beschikking van alle Belgische steden en gemeenten om de pakkans nog te verhogen. Politieagenten, gemeenschapswachten en parkeerwachters kunnen een QR-code scannen of het kaartnummer invoeren om zo onmiddellijk vast te stellen of de kaart geldig is.

Door de succesvolle resultaten tijdens de testperiode werd de app inmiddels genomineerd voor de Agoria eGov Awards.