Laatst bijgewerkt: 9/12/2024
Op verzoek van de Directie-generaal Personen met een handicap (DG HAN) van de FOD Sociale Zekerheid, heeft het Centrum voor Publiek- en Sociaal Recht van de ULB van 2022 tot 2024 een studie uitgevoerd over de definitie en evaluatie van handicap met betrekking tot de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT). Het uiteindelijke doel van deze studie was om de DG HAN wetsvoorstellen en praktische aanbevelingen aan te reiken om het proces van beoordeling van handicap en toekenning van de IVT te verbeteren.
De studie was opgedeeld in twee fasen: in de eerste fase werd de bestaande situatie beschreven en geanalyseerd, terwijl de tweede fase gericht was op het formuleren van voorstellen . De voorstellen werden ondergebracht onder tien hervormingspijlers, zowel op praktisch als wetgevend niveau, voor de manier waarop een handicap wordt geëvalueerd voor de toekenning van de IVT.
Deze tien belangrijke hervormingspijlers behandelen onder andere de volgende vragen:
- Hoe kan een betere toegang tot informatie worden gewaarborgd en de kwaliteit van dossiers worden verbeterd?
- Beoordeling: welke evaluatieschalen kunnen worden gebruikt in overeenstemming met het VN-Verdrag, en hoe kan de evaluatie nog meer multidisciplinair en in team worden uitgevoerd?
- Hoe kunnen personen met een handicap hun IVT combineren met (gedeeltelijke) arbeidsinkomsten?
- Hoe kan de beoordeling van handicap worden aangepast aan jonge aanvragers, aan progressieve aandoeningen of aan bijzonder complexe pathologieën?
- Hoe kan worden gewaarborgd dat werkende personen met een handicap maatschappelijk erkend worden (maatschappelijke erkenning van handicap)?
De DG HAN zal noodzakelijke lessen trekken uit deze studie voor de beoordeling van het verdienvermogen in het kader van de herziening van de wet van 27 februari 1987 betreffende tegemoetkomingen aan personen met een handicap.