Laatst bijgewerkt: 30/11/2023
Donderdag 28 september werd ons nieuwe centrum voor de erkenning van de handicap in Charleroi feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van minister Karine Lalieux en staatssecretaris Mathieu Michel. De DG Personen met een handicap werkte maandenlang samen met de Regie der Gebouwen om het centrum optimaal toegankelijk te maken voor personen met een beperkte mobiliteit. Om die toegankelijkheid aan te tonen kregen we bij de inhuldiging het officieel kwaliteitslabel ‘Toegankelijk Gebouw’. Charleroi is daarmee ons eerste excellent toegankelijke centrum; een voorbeeld voor onze andere centra!
Werken in twee fases
In oktober 2022 werkten we samen met de Regie der Gebouwen een eerste reeks renovatie- en inrichtingswerken af aan de kantoor- en onthaalruimtes. Hiernaast werden ook de sanitaire voorzieningen, de wachtzaal en het onthaal aangepast aan de behoeften van personen met een handicap. Ook de kabinetten van onze evaluatoren werden vernieuwd en aangepast aan de behoeftes van personen met een handicap. Ze zijn ook ingericht om overleg tussen evaluatoren uit verschillende disciplines mogelijk te maken.
In augustus 2023 werden alle overige werken uitgevoerd die nog nodig waren om een uitstekende toegankelijkheid te bekomen. Het betreft onder andere de plaatsing van duidelijke signalisaties aan de inkom van het gebouw, een contrastrijk nieuw gebouwnummer, aangepaste klapstoelen in de inkomhal, maar ook de plaatsing van kleefstroken en stroken voor het vergroten van de waakzaamheid aan de brandtrappen. Tijdens het laatste onderzoek van 21 september werd dan vastgesteld dat het centrum effectief excellent toegankelijk is, een resultaat dat ver boven de wettelijke toegankelijkheidsnormen ligt.
Toegankelijkheid in de toekomst
Komende maanden blijven we bij de DG Personen met een handicap actief verder werken aan de toegankelijkheid van onze andere centra. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een studie rond betere signalisatie in Hasselt, herwerken we de inkom van het centrum in Brugge, en passen we de onthaalbalie aan in Luik. Ons doel is om al onze centra in de toekomst optimaal toegankelijk te maken als onderdeel van onze doelstelling om onze diensten dichter bij de burger te brengen en een warm onthaal aan te bieden. Fysieke toegankelijkheid leidt namelijk ook tot een betere toegang tot en toekenning van de rechten.
Met die mijlpalen rond toegankelijkheid willen we als overheidsdienst een voorbeeld zijn voor andere diensten en organisaties die personen met beperkte mobiliteit onthalen. Want, hoewel het in realiteit nog niet altijd zo is, geloven wij dat een goede toegankelijkheid voor iedereen vanzelfsprekend zou moeten zijn.
