Verminderingskaart voor het openbaar vervoer

De nationale verminderingskaart op het openbaar vervoer voor blinden en slechtzienden is een kaart waarmee je gratis kunt reizen via De Lijn, de MIVB, de TEC en de NMBS.

Gebruik

De kaart is persoonlijk: enkel jij mag de kaart dus gebruiken. Je reist gratis met de bus, metro en tram (gewone verbindingen) van de drie regionale vervoermaatschappijen: De Lijn, MIVB (in Brussel) en TEC (in Wallonië). Ook de trein (NMBS) is in 2de klasse gratis zolang je binnen België reist.

Voorwaarden

Je hebt recht op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer als je blind of slechtziende bent, met een blijvende invaliditeit van minstens 90%.

Aanvraag indienen

Om de verminderingskaart op het openbaar vervoer aan te vragen, moet je eerst een online vragenlijst invullen. Meer informatie kan je terugvinden in de rubriek "procedure van erkenning".

Geldigheid

In principe is de verminderingskaart levenslang geldig. Bij overlijden moet de verminderingskaart naar ons teruggestuurd worden.

Het kan zijn dat je kaart niet levenslang geldig is, in dat geval staat een vervaldatum aangeduid op je kaart. In dat geval, of bij verlies, diefstal of beschadiging, kun je bij ons een nieuwe kaart aanvragen via het contactformulier.