Hoe kan ik iemand helpen bij het indienen of opvolgen van de aanvraag?

Wil je iemand helpen bij het indienen van een aanvraag dan kan dit uiteraard.

 • Met de eID en pincode of Itsme van de persoon met een handicap:
  Je kan de aanvraag doen in aanwezigheid van de persoon met een handicap en zijn elektronische identiteitskaart (eID) en pincode of Itsme gebruiken om in te loggen in My Handicap.

 • Met je eigen eID op voorwaarde dat je een mandaat hebt aangevraagd:
  Als ouder/voogd, (wettelijk) vertegenwoordiger of gewoon als naaste die een persoon met een handicap wil helpen, kan je een mandaat aanvragen.

  Sinds 26/04/2021 kan je dit zelf beheren via My Handicap. Je hoeft ons hiervoor niet meer te mailen.

  We maken gebruik van het Self Service Mandatensysteem (SSM). Dit is een elektronische toepassing van de publieke sector die de volmachtgever en volmachthouder de mogelijkheid geeft om met behulp van de eID en pincode of Itsme een mandaat aan te maken of stop te zetten. Ieder type mandaat geeft toegang tot een bepaalde elektronische toepassing van de publieke sector, zoals My Handicap.

  Je moet als 'volmachthouder' eenmalig met de identiteitskaart en pincode of Itsme van de persoon met een handicap toestemming geven om het dossier te beheren door het mandaat 'voor akkoord' te ondertekenen. Vanaf dan zal je met jouw eigen identiteitskaart het dossier kunnen beheren.

  Concreet betekent dit dat bijv. een familielid dat een aanvraag wil opvolgen voor een persoon met een handicap slechts 1 keer met de identiteitskaart van de persoon met een handicap het mandaat hoeft te tekenen. Het familielid kan later dan de eigen identiteitskaart kan gebruiken om het dossier op te volgen.

  Hieronder vind je bij 'Downloads' de handleiding over hoe je dit kan instellen.

  Opgelet: Als ouder/voogd, (wettelijk) vertegenwoordiger of naaste moet je per persoon die je wil vertegenwoordigen een mandaat aanmaken. Je krijgt niet de algemene toegang tot My Handicap zoals professionals die hebben.

 • Door met de persoon met een handicap langs te gaan bij onze partners in je buurt:
  Je kan uiteraard ook nog steeds terecht bij je OCMW, gemeente of ziekenfonds. De aangeduide medewerkers van deze instellingen hebben als professional toegang tot alle dossiers in My Handicap.