Hoe kan ik iemand helpen bij de aanvraag?

Wil je iemand helpen bij het indienen van een aanvraag dan kan dit uiteraard.

 • Je doet de aanvraag in aanwezigheid van de persoon en je gebruikt zijn elektronische identiteitskaart (eID) en pincode om in te loggen in My Handicap.
 • Wil je de aanvraag met je eigen eID doen voor iemand anders? Dan zijn er 3 mogelijke situaties:
  • Ben je de ouder/voogd van een persoon met een handicap van jonger dan 18 jaar of ben je de wettelijke vertegenwoordiger van een persoon met een handicap?

   Dan kan je eenvoudig een  toegang tot MyHandicap aanvragen door te mailen naar mandatemyhandicap@minsoc.fed.be. Zo kan je met je eigen e-ID de aanvraag doen.

   Vermeld in de mail zowel voor jezelf als voor de persoon met een handicap: rijksregisternummer, naam + voornaam, adres, contactgegevens (mail of telefoon), je (eventuele) verwantschap t.o.v. de persoon met een handicap, je hoedanigheid van wettelijke vertegenwoordiger van de persoon met een handicap.

   Woon je als ouder niet op hetzelfde adres van je kind? Dan vragen we je mogelijk om toch een volmachtformulier in te vullen, afhankelijk van de situatie.
  • Ben je een naaste of professionele begeleider van een persoon met een handicap jonger dan 18 of van iemand waarvoor er een wettelijke vertegenwoordiger is  aangesteld?

   Dan kan je als naaste (bijv. kennis,…) of als professionele begeleider (bijv. maatschappelijk assistent van een ziekenhuis, bestuurder blindenvereniging,… een volmacht vragen aan de ouders/voogd (persoon met een handicap is jonger dan 18 jaar) of de wetteliike vertegenwoordiger van de persoon met een handicap.

   Je kan dan met de eigen elektronische identiteitskaart de aanvraag indienen. In dit geval moet je eerst het volmachtformulier (.pdf) invullen. Het document moet zowel door de aanvrager, als door de ouders/voogd (persoon met een handicap is jonger dan 18 jaar) of door de wetteliike vertegenwoordiger van de persoon met een handicap ondertekend worden. Je kan dit document mailen naar mandatemyhandicap@minsoc.fed.be.
  • Ben je een naaste of professionele begeleider van een persoon met een handicap van minstens 18 jaar en is er voor hem geen wettelijk vertegenwoordiger?

   Dan kan je een volmacht vragen aan de persoon met een handicap. Je kan dan met de eigen elektronische identiteitskaart de aanvraag indienen. In dit geval moet je eerst het volmachtformulier (.pdf) invullen. Het document moet zowel door de aanvrager, als door de persoon met een handicap ondertekend worden. Je kan dit document mailen naar mandatemyhandicap@minsoc.fed.be.

  Aangezien het raadplegen van het dossier voortaan via dezelfde site gebeurt (My Handicap), zal je via de bovenstaande mogelijkheden ook de aanvraag kunnen opvolgen.