Parkeerkaart (Makkelijk te lezen)

Laatst bijgewerkt: 17/10/2023

Wat is een parkeerkaart?

Met een parkeerkaart kun je in België parkeren op bepaalde parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap. Je kunt er ook gratis mee parkeren in bepaalde gemeenten.

Als je parkeert op deze plaatsen moet je de kaart vooraan in je auto leggen. Zorg ervoor dat het kaartnummer en het teken van de rolstoel op je kaart goed zichtbaar zijn. 

Alleen jij mag je parkeerkaart gebruiken. Zet je handtekening in het vakje dat daarvoor is voorzien op de kaart. 

Je kunt je parkeerkaart gebruiken als je zelf met de auto rijdt of met iemand meerijdt. Je krijgt maar één kaart. Neem je paarkeerkaart dus mee als je met een andere auto (mee)rijdt. 

Waar mag je met een parkeerkaart parkeren?

De parkeerplaatsen zijn aangeduid met het blauwe verkeersbord met daarop een persoon met een rolstoel. Soms kan de rolstoel op de weg zijn geschilderd. 

In bepaalde steden en gemeenten mag je met je parkeerkaart gratis parkeren. Of dat mag, moet je vragen aan de stad of de gemeente waar je naartoe gaat. 

Ook in het buitenland kun je de kaart gebruiken. Meer informatie kun je vragen aan de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Als je in Europa reist, kun je op de website van de Europese Commissie opzoeken waarvoor je de parkeerkaart mag gebruiken in andere Europese landen. 

Opgelet! In sommige steden en gemeenten zijn er ook aparte parkeerplaatsen voor bewoners. Die aparte plaatsen worden aangeduid met een verkeersbord met daaronder een bord waarop ‘bewoners’ staat. Daar mag je met je parkeerkaart voor personen met een handicap niet zomaar parkeren. Daarvoor he hebt ook een bewonerskaart nodig. 

Wie kan een parkeerkaart aanvragen?

Je kunt een parkeerkaart krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. 

Dit zijn de voorwaarden: 

  • Je bent je beide armen of handen verloren, of je armen zijn volledig verlamd. 
  • Je hebt voor altijd een handicap van minstens 50 % aan je benen. 
  • Je bent invalide door oorlog en krijgt een invaliditeitspensioen.  
  • Je bent ouder dan 18 jaar.  
  • Onze arts geeft je minstens 12 punten voor ‘zelfredzaamheid’. Die punten geven aan hoe moeilijk of makkelijk je het hebt om alleen dagelijkse activiteiten uit te voeren. 
  • Onze arts geeft je minstens 2 punten voor ‘verplaatsingen’. Dat betekent dat je je door je handicap moeilijk of niet kunt verplaatsen zonder hulp. 
  • Je mag een hulpmiddel kopen van de arts van het ziekenfonds of van de Vlaamse Sociale Bescherming uit de lijst van mobiliteitshulpmiddelen (.pdf). Scooters en driewielers tellen niet. 
  • Je hebt een erkenning van 80 % of meer in het oude stelsel. 

Hoe vraag je een parkeerkaart aan?

Om een parkeerkaart aan te vragen, volg je dit stappenplan: 

  1. Log in op het digitale loket My Handicap. Lukt dit niet? Bekijk dan de handleiding van My Handicap of vraag iemand om je te helpen. 
  2. Klik op ‘Mijn dossier’. Hier vind je de tegemoetkomingen en andere vormen van ondersteuning die je kunt aanvragen. 
  3. Klik op ‘Een parkeerkaart aanvragen’. 
  4. Vul het formulier in.


Geef voorbeelden van hoe je handicap je leven beïnvloedt (bijvoorbeeld: kan je nog poetsen, jezelf wassen, eten maken, je verplaatsen, enzovoort).

Geef ook zeker de naam van je behandelend arts (bv. je huisarts) mee. Aan die arts vragen we je medische gegevens. 

Veelgestelde vragen 

Hoe lang is mijn parkeerkaart geldig? 

Het kan zijn dat je parkeerkaart heel je leven geldig is. Als dat niet zo is, staat er een vervaldatum op je kaart. 

Hoe verleng ik mijn parkeerkaart? 

Je kunt zelf een verlenging van je parkeerkaart aanvragen via het digitale loket My Handicap.  

Opgelet! Een verlenging aanvragen kun je ten vroegste 6 maanden voor de vervaldatum die op je kaart staat. Als je vroeger een verlenging aanvraagt, krijg je een kopie van je bestaande kaart. Die kopie heeft dezelfde vervaldatum als de oorspronkelijke kaart. 

Als je parkeerkaart vervalt voor je een nieuwe hebt gekregen, dan kun je een ‘voorlopig attest’ aanvragen via ons contactformulier.  

Weet je niet zeker of je je kaart moet laten verlengen? Vraag het ons dan via het contactformulier

Mijn parkeerkaart is kwijt of stuk. Wat moet ik doen? 

Als je parkeerkaart kwijt, stuk of gestolen is, kun je een kopie aanvragen. Je krijgt dan een nieuwe kaart met een nieuw serienummer. 

Opgelet! Als je je oude parkeerkaart terugvindt, kun je die niet meer gebruiken. Ook als je nog geen nieuwe kaart hebt, is je oude kaart ongeldig. 

Als je ook de kopie van je parkeerkaart verliest, moet je aan de politie een ‘attest van verlies’ vragen. Je moet dan opnieuw een parkeerkaart aanvragen via het contactformulier. Het ‘attest van verlies’ moet je aan je aanvraag toevoegen. 

Als je kaart beschadigd is, stuur ze dan op naar dit adres: 

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid 
Directie-generaal Personen met een handicap 
Kruidtuinlaan 50 bus 150 
1000 Brussel

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven